מה זה בריסטה?
בריסטה הינו אדם העוסק ובדרך כלל גם משרת בעולם משקאות הקפה. המילה "בריסטה" מגיעה אלינו מהשפה האיטלקית! אבל האם גם שם הכוונה לאדם העוסק בקפה? איך אנחנו יודעים אם הקפוצ'ינו שקיבלנו בבית קפה מבריסטה מקצועי או לא? זווית ראייה מעניינת.. ומה בריסטות קפה יודעים שהקפה שלהם יוצא כל כך טעים?

Photo by Cris Reyem on Unsplash
"בריסטה" מילה מהשפה האיטלקית שאומרת בעצם "מוזג" ולא דווקא אל מוזג משקאות קפה – אלה פשוט מוזג.
הוא יכול להיות מוזג משקאות אלכוהול (ברמן) או מוזג שייקים מרעננים לקיץ. בכל מקרה אצלנו בארץ כשאומרים בריסטה – מתכוונים למוזג משקאות קפה.
בריסטה אמיתי הוא מי שעבר הכשרה מקצועית בהכנת אספרסו ומשקאות הקפה, צבר ידע רב ובניסיון.
למה קפה של בריסטה אמיתי יותר טעים בדרך כלל מהקפה שלי שאני מכין? מה הם יודעים?
בשביל להכין קפה טוב באמת – צריך קודם כל חומרי גלם מצויינים. לדעת את מקורו של הקפה, אופן הטיפול שלו, אילו סוגי קפה קיימים, מה הוא מכיל לאחר מכן צריך לשמור על אותם פולי קפה בשקיות וואקום מותאמות עם פתח איוורור חד צדדי מיוחד שעוזר ליציאת הגזים הנפלטים מהפולי הקפה, לשמור את פולי הקפה במקום קריר ויבש בטמפרטורות של בין 10-20 מעלות.
לפולי קפה יש תוקף! ורצוי להשתמש בפולי קפה עד כ 3 חודשים מרגע קלייתם! כדי להשיג את רמת הטריות האופטימלית ביותר.
בנוסף, כדי לקבל תוצאה של קפה טוב באמת כמעט כמו בריסטה מקצועי, חשוב שתהיה לכם מטחנה טובה. בעלת סכינים חדות, להתאים את עובי טחינת הפולים הקפה לתנאים כמו לחות, חום וכו' בנוסף רצוי מאוד לטחון את הקפה כמה שיותר קרוב לרגע חליטת הקפה ואם יש מטחנה שטוחנת על פי מנת אספרסו ולא לפי כמויות גדולות יותר – נהדר! תשיגו קפה טרי וטוב עוד יותר! לבסוף, אם לא מחשיבים את אופן הקצפת החלב ותחליפיו אלא מדברים על מנת אספרסו בלבד – חשוב שתהיה לכם מכונת קפה טובה (מאוד) שתחזק ותעשיר את כל העבודה שעשיתם עד כה! זה אומר בין היתר שתחזיק לחץ מים תקין, שתגיע ותשמור על טמפרטורה תקינה, נכונה וטובה של 90 מעלות צלזיוס. ופרט חשוב לא פחות – הקפדה על ניקיון המכונה ותחזוקה נכונה שלה.
האם כל מי שנמצא מאחורי הבר ליד המכונת קפה הוא בריסטה?
יש הרבה שיגידו "כן" אבל לצערי זה לא נכון, כיום רוב בתי עסק עם מכונות קפה (מסעדות, בתי קפה, מאפיות…) לא מעסיקים בריסטה מקצועי אלה לרוב מעדיפים להכשיר מישהו שידע לתפעל את מכונת הקפה. לבעלי עסק שיותר חשוב להם קפה, תראו מישהו שאכפת לו מתוצרי הקפה שיצאו לו שבאמת אפשר לשתות קפה בכיף ולהנות מחווית קפה, וישנם כאלה שפחות מקפידים וגם ניתן לראות זאת. (בהמשך טיפים למה לשים לב שאתם מקבלים את הקפה שלכם בבית קפה\מסעדה.)
שאתה אוהב קפה ומבין דבר או שניים בעולם הקפה, אתה חווה חוויות שאיך לומר.. מפתיעות ולא כל כך נעימות שאתה מגיע למקום ומשתוקק לקפה טוב! דרך אגב גם בהרבה מקומות בחו"ל זה ככה.
יש לי לדוגמא שני סיפורים נחמדים, שהבנתי שאנשים רבים פשוט לא מודעים לאיך מכינים קפה, חשיבותו והשפעתו של קפה טוב!
הראשון קרה שהייתי בבואנוס איירס שבארגנטינה. הלכנו ל"סטארבקס" המותג קפה הענקי, בוקר ראשון שלי בעיר הקסומה הזו ואצלי – אין כמו להתחיל יום חופש עם קפה טוב צופה אל הנוף שסביבי. הזמנתי קפה הפוך בינוני – ושקיבלתי הבנתי עד כמה הוא בינוני. הוא היה רותח! שלא יכולתי להחזיק את הכוס וכמות הבועות שהיו מעל הקצף היה כאילו הזמנתי קפה עם בועות סבון מעל. מזעזע. שם הבנתי שזה לא משנה כמה אתה שם וכמה אתה גדול בעולם – בסוף מי שמפעיל את המכונת קפה ומכין עבורך את הקפה יכול להרוס הכל ברגע. לפחות אצל חובבי קפה כמוני.
לא אגיד לכם שלא שתיתי את הקפה בכיף כי צריך פרופורציות בחיים ואני בבואנוס איירס 8 בבוקר, חופש! אני אשתה הכל וגם את הבועות סבון, אתענג על החוויה המטריפה הזו ואדמיין שאני שותה את הקפה הכי מהמם שיש!

הכוס קפוצ'ינו המדוברת
מבואנוס איירס!
הסיפור השני קרה בפלמה דה מיורקה שבספרד. הזמנתי קפה בבית קפה המקומי שבאמת היה נראה מצוין עם מאפים מגרים ביותר, 4 עובדים מאחורי הבר לבושים יפה עם סינרים וכובעים ממותגים – אמרתי "וואלה, יש סיכוי שמצאתי בית קפה עם קפה טוב שיתאים לי לימים הקרובים" הזמנתי את הקפה הפוך שלי – קפוצינו רגיל, בלי לסבך יותר מידי את העניינים, עם מאפה קינמון כייפי שקרץ לי – וכן, המאפה היה ממש טוב.. אבל הקפה נפילה רצינית… התבאסתי אבל לא מאוד כי אני למודת ניסיון ואני כבר לא מצפה לקבל קפה מקצועי 🙁 יום למחרת הגענו שוב לבית קפה הזה, כי באמת חוץ מהקפה הכל היה מושלם, הנוף, המקום עצמו, הכיסאות המפנקים, המוכרים, האוכל – הכל. הזמנתי קפוצ'ינו – והפעם אמרתי נתחכם ! אולי זה יעבוד. הזמנתי קפוצ'ינו לא רותח, פושר והצצתי לראות איך מכינים לי אותו, פה כבר שברו כל שיא. הרתיחו לי את החלב בצורה ששמעתי אותו צועק בתוך הכד בקטע שכמעט קפצתי להציל אותו, מזגו לי אותו על האספרסו והשיא – הוסיפו לי חלב קר מהקרטון מעל. הייתי בשוק ופשוט התחלתי לצחוק. אבל הזיכרון הנורא הזה לא יישכח! בקיצור חח הבנתי .. שאני צריכה להזמין מיץ תפוזים.
איך יודעים אם הקפה שקיבלתי מבריסטה מקצועי או לא?
כמה דברים שתשימו לב אליהם שאתם מקבלים את הקפוצ'ינו שלכם:
1. הנראות: האם רואים את ההבדל בין צבע הקפה (החום) לבין צבע החלב ותחלפיו (גווני לבן) או שהכל מעורבב צבע אחד של חום בהיר. מיקס של הצבעים הללו אומר ששיטת המזיגה שלו לא מספיק טובה – ולא יצר מה שאנו קוראים לו "לאטה ארט" – ציור באמצעות מזיגת החלב על מנת האספרסו.
יכול להיות שהוא הקציף טוב, אבל לאטה ארט – זה פלוס ענק שמקרב אותך צעד גדול בלהיות בריסטה אמיתי.
2. עוד עניין נראות: אם אתם רואים הרבה בועות על הקרמה (השכבה העליונה של הקפה) או על השכבה העליונה של הקצף.
לא, זה לא דבר כל כך חיובי… הבועות האלה לרוב אומרות
א) המכונת קפה עצמה הייתה חמה מידי והקפה פשוט נשרף כבר בעת ירידת המים על הקפה הטחון
ב) ההקצפה של הברמן קפה לא הייתה נכונה או שהוא פשוט שרף את החלב.
3. עוד משהו שתשימו לב אליו, זה הטעם – האם הקפה שרוף? דבר ראשון אפשר לדעת אם כשאתם מקבלים את הקפה הכוס רותחת ! מה שלא אמור להיות.
ודבר הבא הוא כשלוקחים שלוק (צריך להתרכז מעט) ולשים לב אם זה הטעם הרגיל שאנו מכירים או שמא החלב נשרף בהקצפת יתר של הברמן קפה.
4. סופר קריטי בעיניי, זה גובה הקצף! מי לא אוהב קצף?? טוב האמת יש דיי הרבה שלא שותים קצף סיבה ראשונה – רוצים לשתות יותר – כי קצף זה בעצם אוויר שנכנס לתוך החלב או אנשים שלא מתחברים למרקם שלו. אם תשאלו אותי? קצף זה אהבה ! בכל מקרה… קצף בקפוצ'ינו צריך להיות כשליש מהכוס.
אז אם קיבלתם יותר\פחות זה עוד עניין.
אלו הדברים הפשוטים והראשונים בלי לסבך יותר מידי שאפשר להתחיל לשים לב אליהם כשאתם מקבלים קפה מחוץ לבית.
יש לי אירוע בקרוב ואני רוצה בר קפה בוטיק של "בנץ קפה"!
שלחו לנו הודעה בווטסאפ או השאירו הודעה בטופס יצירת קשר עם פרטי האירוע שלכם, נחזור אליכם עם הצעה
ונשריין בר קפה בוטיק של "בנץ קפה" בתאריך האירוע שלכם
כדי שלא יהיה מאוחר מידי…